Kategórie
 
 
 
 
 

Získavanie pitnej vody počas pobytu v prírode

02. september 2024
Získavanie pitnej vody počas pobytu v prírode

Voda, resp. jej pitie, patrí medzi základné a nevyhnutné potreby človeka, ako aj iných živočíchov. Nedostatočný pitný režim môže spôsobiť dehydratáciu. Jej príznakmi sú napr. bolesti hlavy, zdvojené videnie, točenie hlavy, podráždenosť, suché ústa a popraskané pery. Absolútny nedostatok vody, resp. dehydratácia môže človeka zabiť priemerne v priebehu troch dní.

ZABEZPEČENIE DOSTATKU PITNEJ VODY

Pokiaľ sa chystáte do prírody na turistiku alebo pobyt, vždy si zabaľte dostatok vody aj do zásoby. Myslite aj na to, že vodu nemusíte len piť, ale môžete z nej aj niečo uvariť. Vždy si zistite, či v danej lokalite je aj zdroj čistej a pitnej vody, aby ste si vodu mohli v prípade potreby doplniť. V prípade, ak sa v prírode nečakane ocitnete bez vody, tak budete musieť improvizovať. Ak nájdete zdroj vody, tak základnými zásadami ako spoznáte, že je voda pravdepodobne pitná sú bezfarebnosť (číra voda), neutrálna chuť a vôňa. Ani tieto znaky však nezaručia, že voda je 100% pitná a bez závad, preto to s jej pitím nepreháňajte, mohlo by to spôsobiť prinajmenšom tráviace ťažkosti. Je pravdepodobné, že tečúca voda (potok, rieka, prameň) bude menej závadná ako voda z jazera, priehrady alebo mláky.

Vodu získanú v prírode je vhodné prefiltrovať, pričom je na to niekoľko spôsobov. Treba ju preliať do nejakej nádoby cez kus látky. Na látku je vhodné nasypať aj napr. listy, štrk, trávu (nie však hlinu) a rozdrvené drevené uhlie. Tieto všetky prvky Vám pomôžu vyčistiť vodu a znížiť obsah jej železa. Následne je potrebné vodu prevariť aspoň 10 minút a zabiť tak možné vírusy a baktérie. Ak by sa Vám nechcelo uvedené procedúry v prírode podstupovať, na vyčistenie vody existujú aj technické zariadenia – filtre.

FILTRÁCIA VODY TECHNICKÝMI PROSTRIEDKAMI

Trh ponúka rôzne filtračné zariadenia, ktoré si môžete so sebou zobrať do prírody a prefiltrovať vodu v prípade potreby. Jedným z nich je napr. zariadenie Katadyn Hiker Pro, ktorý je filtračnou pumpou. Vďaka nemu si môžete prečerpať a prefiltrovať vodu z prírodného zdroja do nejakej nádoby alebo fľaše. Životnosť filtra je cez 1 000 l vody a spoľahlivo eliminuje baktérie, cysty, riasy, usadeniny a iné nečistoty.

Menším zariadením tejto švajčiarskej značky je filter s fľašou Katadyn Befree. Fľaša je skladacia a pružná, filter s technológiou EZ-Clean Membrane™ má životnosť do 1 000 l prefiltrovanej vody a eliminuje baktérie, mikroorganizmy, cysty, usadeniny a čistí aj mierne zakalenú vodu. Menšie filtračné zariadenie ponúka tiež nemecká značka Surao vo svojom modeli filtra s fľašou Life 2 Go Basic. Výhodou tohto zariadenia je skutočnosť, že filter je možné naskrutkovať priamo aj na štandardné PET fľaše. Filter má taktiež životnosť do 1 000 l prefiltrovanej vody a odstraňuje až 99.99 % škodlivých látok z vody, vrátane baktérií a mikroorganizmov.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia